Dania włoskie – prostota a przede wszystkim radość z spożywania

Dla entuzjastów kuchni, jaka zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, kapitalną propozycją jest kuchnia italiano, a w takim razie nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym świecie, a dania którymi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż obok kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z w największym stopniu popularnych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej też przypraw, jakkolwiek oraz parmezanu – sera, który miłują wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej renomy kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do jakich przynależą pomiędzy innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i bezsprzecznie rozmaryn. Prócz tego, Włosi uwielbiają również pomidory, oliwki, czosnek i oczywiście cebulę.

co dobrego podają we włoskiej restauracji

Złączenie słusznych składników z dobrymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja spośród innych? Najogromniejszym atutem tej kuchni jest jej różnorodność – oprócz sztampowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska proponuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To naturalnie w owocach morza i daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.